VOIKO SUOLISTOTULEHDUKSEN PARANTAA?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 50120

Linkki artikkeliin

”IBD-sairauksista neljännes puhkeaa teini-iässä ja varhaisessa aikuisiässä. IBS-diagnooseja tehdään kouluikäisille. Selkeää syytä kumpaakaan vaivaan ei tiedetä.”

Tästä olen eri mieltä.

Kyse on aina tulehduksesta suolistossa, jonka voi aiheuttaa monet ja selvitettävät syyt.

       Hoitamaton keliakia ja laktoosivaivat ovat todella kärkipäässä.  Muita syytekijöitä ovat antibiootit, ruuan ja peltoviljelyn kemikaalit, yliherkkyydet eri ruoka-aineille, kuidun puute, mikä on lähes aina mukana oireyhtymässä, stressi ja muut psyykkiset tekijät.

Kirjoittaja ei edes lähde siitä, että vaivat parannetaan,  vaan että potilas vain ”pärjää”.

Tähän ei kannata tyytyä, koska suolistovaivat ovat aina parannettavissa juuri oikeilla ruokavalion ja elintapojen muutoksilla. Lääkäreitä vain ei ole koulutettu näiden käyttöön ja voivat hoitaa potilasta jopa aivan väärin pahentaen ongelmaa.

Suomessa on kokonaisvaltaisesti ja ennealtaehkäisevästi ajattelevia ravitsemusasiantuntijoita ja joitakin lääkäreitäkin, jotka osaavat tämän.

Missään tapauksessa ei kannata vain jäädä potemaan tätä vaarallista oireyhtymää, joka johtaa helposti koko kehon tulehtumiseen, muihin sairauksiin, ylipainoon, syöpään ja vanhemmiten muistisairauksiin.

Ensimmäiseksi on selvitettävä tarkasti kaikki yliherkyydet ja lopetettava niitä aiheuttavien aineiden käyttö.

Usein hyvin tehoava erikoisruoka, on siemen-marja smoothie, jossa yön yli liotettuihin siemeniin sekoitetaan sokerittomia marjoja, luumua, tuoreita hedelmiä, kurkumaa, ripaus mustapippuria (tuplaa kurkuman tehon) ja oliiviöljyä.

Suolistovaivaisen pitää ehdottomasti pitää oma D-vitamiinipitoisuutensa tehokkaalla ja turvallisella eli 120 – 200 nmol suojaavalla tasolla.

Suolistovaivaisen kannattaa välttää usein ärsyttäviä antibiootteja, useimpia särkylääkkeitä, gluteiinia, lisättyjä sokereita, teollisia prosessoituja eineksia ja pikaruokaa ja ruoka-aineita, joissa on lisättyjä teollisuuden käyttämiä lisäaineita.