MIKSI SYDÄNSAIRAUDET VAIN PYSYVÄT YKKÖSENÄ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 101223
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010044402.html

Alkoholi lihottaa ja siis tuottaa lihavuussairauksia, mm sydän-, muisti-, maksa- ja haimasairauksia kuten diabetestä ja haimasyöpää. Yhteiskunnalla olisi monta keinoa vähentää alkoholin kulutusta, jos halutaan.

Huolimatta yli 700.000 ihmisen statiinien syönnistä ja kaikista suosituksista, sydänsairauksia ei ole saatu alennettua paljoakaan ja nyt ne ovat taas nousussa.

Sydänsairauksien torjunnassa sydänliiton terveyspolitiikkaa vastaan on paljon kritiikkiä. Ns. rasvasotaa käydään edelleen, vaikka kolesterolipitoinen muna onkin päästetty pannasta.

Suomessa ei juuri saa sanoa ääneen, että Ranskassa, jossa syödään eniten EU:ssa kovia rasvoja, on paras sydänterveys ja Sweitsissä toiseksi paras toiseksi suurimmalla kovien rasvojen kulutuksella.

Myös sydänliiton johdossa olevien lääkäreiden yhteydet lääketeollisuuteen närästävät monia.

Valitettavasti sydänterveydestään huolehtiville ei painoteta kesäaikaisen D-vitamiinitason ( yli 120 nmol) tärkeyttä, eikä kehon hyvää Mg:n ja Se:n tasoja, puhumattakaan Omega 3 öljyn hyvästä suhteesta omega 6 rasvaan, joka pitäisi olla vähintään 1 : 3. Valitettavasti monet sydänliiton suosittelemat siemenrasvat (kuten myös prosessoitu ruoka) juuri pahentavat näiden rasvojen epäsuhdetta.

Kasvisten ja erityisesti marjojen tehokkuudesta kukaan ei ole eri mieltä, mutta jo runsaan (yli 50 g/pv) kuidun käyttö, puuttuu sydänliiton suosituksista. Kuitu nimittäin sitoo ja alentaa tehokkaasti liiallista LDL kolesterolia ja vähentää muita haitta-aineita sekä parantaa supertärkeän mikrobiomin terveyttä.

Valitettavasti myös nopeiden hiilareiden ja siis korkean veren sokerin haitallisesta merkityksestä ollaan merkillisen hiljaa, vaikka juuri se tuottaa metabolista oireyhtymää ja diabetesta, mikä taas on suuri riskitekijä myös sydämelle.