MITEN LISÄÄ TYÖLLISYYTTÄ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 80421

Linkki artikkeliin

”Kyllä nyt pitäisi investoida pelkäämättä osaamiseen ja työllistämiseen, mutta tietysti se tulisi tehdä tehokkaasti ja huolellisesti”,

Aivan oikein, mutta jutussa ei kerrota miten se tehdään.

Tosiasia on, että meillä on samanaikaisesti työvoimapulaa ja työttömyyttä. Työnantajat turvautuvat usein mieluummin työperäiseen motivoituneeseen maahanmuuttoon kuin maanittelemaan työhaluttomia tai – kunnottomia suomalaisia työttömiä töihin.

Mielestäni kiireellisin tehtävä yrittämisen esteiden raivaamisen ohella, olisi panostaa ihmisten jaksamiseen ja psykofyysiseen hyvinvointiin.
Asian kiireellisyyttä alleviivaa 1.9 milj. huonovointisuuden takia työkyvyltään alentunutta työikäistä.

Hyvinvointia ei saada aikaan nykytyyppisellä sairaanhoidolla, jossa hoidetaan vain ”oireen mukaisesti” ei vain oireita ja vain lääkkeillä juurisyihin puuttumatta.

Tarvitsimme sairauksia ja huonovointisuutta ennaltaehkäisevän terveyspolitiikan. Meillä olisi kymmeniä yhdessä tehokkaita keinoja, joilla voisimme parantaa terveysympäristöämme ja motivoida ihmiset parempiin terveysvalintoihin. Nämä keinot ovat niin halpoja, että varsinainen ”investointi” onkin asenne- ja fokuksen muutos terveyspolitiikassa sairaanhoidosta ennaltaehkäisyyn.

Henkisesti ja fyysisesti hyväkuntoinen työllistyy helposti ja on työhakuinen.

Yhteiskunnan ongelmallisuutta lisäävä politiikka näkyy mm. siinä, että emme suosittele koronaankaan hyvin tepsivää D-vitamiinitason nostoa juuri ollenkaan, vaan mieluummin lääkkeen eli rokotteen ottoa, joka tulee tarjoamaan vain osaratkaisun.  

Toisaalta puhutaan mystisestä ”kausivaihtelusta”, joka on yksinkertaisesti ja pääasiallisesti vain D-vitamiinitasojen nousu auringon vaikutuksesta ja sen voimakkaasti yleistervehdyttävä vaikutus.